BRAMBOROVÝ DORT S KRUPICÍ
210 g brambor, 210 g cukru, 3 vejce a 2 bílky, 110 g krupice, ½ balíčku kypřícího prášku, citronová kůra, tuk a hrubá mouka do formy, zavařenina na potření, rumová poleva na polití
Žloutky utřeme s polovinou cukru a s citronovou kůrou. Přidáme vařené studené brambory prolisované s krupicí (jednu lžíci krupice dáme stranou a smícháme s kypřícím práškem). Směs dobře utřeme a pak lehce vmícháme tuhý sníh ze všech (5) bílků, do něhož jsme zašlehali druhou polovinu cukru. Současně se sněhem vmícháme krupici s kypřícím práškem. Těsto dáme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy a upečeme ve středně teplé troubě. Upečený vychladlý dort dvakrát prořízneme, potřeme pikantní zavařeninou a povrch polijeme rumovou polevou.
Příprava polevy: 200 g prosátého moučkového cukru smícháme se 3 lžícemi rumu a důkladně utřeme s 2 lžícemi vařící vody, až poleva zbělí.