MILÁNSKÉ BRAMBORY
750 g brambor, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 0,2 l rajčatové šťávy, 100 g šunky, 100 g čerstvých hub, 50 g strouhaného sýra, 1 bobkový list, pepř, sůl, petrželová nať, tuk na pekáč
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, rozkrájíme na plátky, osolíme, opepříme a skládáme po vrstvách… Celý článek
PROVENSÁLSKÉ BRAMBORY
1 kg brambor, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, petrželová nať, citronová šťáva, pepř, sůl, olej na pečení
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na hrubší plátky. Rozkrájenou cibuli osmahneme na oleji, přimícháme utřený česnek, jemně sekanou petrželovou nať, přidáme připravené brambory, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.… Celý článek
FRANCOUZSKÉ BRAMBORY
800 g brambor, 8 vajec, 80 g sterilovaného hrášku, 300 g uzeného vařeného masa, 40 g tvrdého sýra, 80 g másla, pepř, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme k nim drobně rozkrájené maso, sterilovaný hrášek, směs osolíme, opepříme a promícháme. Pak vložíme do… Celý článek
BRAMBOROVÉ RULÁDY
800 g brambor, 2 vejce, 80 g hrubé mouky, 40 g másla, 100 g parmezánu, muškátový oříšek, sůl, 2 vejce a strouhaná houska na obalení, tuk na smažení
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, rozstrouháme a necháme vychladnout. Mezitím utřeme máslo se solí, vejci a strouhaným sýrem. Do utřené směsi… Celý článek
KOBLIŽKY Z PŘEKLÁDANÉHO TĚSTA
200 g vařených strouhaných brambor, 200 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g povidel, sůl, cukr, tuk na smažení
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme brambory, sůl a vypracujeme tužší těsto. Těsto rozválíme na plát a třikrát složíme podobně jako listové těsto. Po odpočinutí znovu rozválíme a vykrájíme kolečka.… Celý článek
BRAMBORY PLNĚNÉ ŠUNKOU A HOUBAMI
750 g brambor, 150 g šunky, 150 g čerstvých hub, 60 g másla, 20 g kaparů, 2 žloutky, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prochladlé upravíme jako v minulém předpise. Dužninu brambor prolisujeme a promícháme s jemně rozkrájenou šunkou, houbami podušenými na části másla, jemně usekanými… Celý článek
BRAMBORY PLNĚNÉ JÁTRY
750 g brambor, 300 g vepřových nebo telecích jater, 80 g sádla, 1 cibule, pepř, sůl, petrželová nať, tuk
Velké brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, odkrojíme spodek, aby dobře stály, seřízneme vršek a dužninu opatrně vydlabeme. Cibuli rozkrájíme, podusíme na kousku tuku, přidáme rozkrájená játra, podlijeme je trochou vody… Celý článek