1 kg brambor, 80 g slaniny, 40 g hladké mouky, 0,2 l kyselé smetany, 400 g kysaného nebo sterilovaného zelí s nálevem, 4 vejce, 30 g másla, ½ bobkového listu, sůl
Oškrábané a omyté brambory zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme do měkka, scedíme a necháme přikryté. Slaninu rozkrájíme na drobné kostičky, roztavíme a škvarečky vybereme. Do tuku ze slaniny přidáme mouku, usmažíme jíšku, rozředíme ji nálevem ze zelí a vodou z brambor, přidáme bobkový list, sůl a uvaříme omáčku. Nakonec do omáčky přimícháme kyselou smetanu. Vejce usmažíme v pánvi nebo v lívanečníku na másle jako „volská oka“. Brambory vysypeme na mísu, posypeme škvarečky ze slaniny, přelijeme je omáčkou a na povrch položíme usmažená vejce. K pokrmu podáme jako doplněk zelí.