BRAMBOROVÉ ŘEZY S KRÉMEM
200 g brambor, 180 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 g lískových oříšků, ½ citronu, ½ balíčku kypřícího prášku, vanilkový cukr, 30 g hrubé mouky, tuk a mouka do formy, zavařenina
Na krém: 0,5 l mléka, 1 kakaový pudinkový prášek, 60 g moučkového cukru, 30 g másla
Cukr utřeme se žloutky do pěny, přidáme opražené a rozstrouhané oříšky, jemně nastrouhané vařené studené brambory, vanilkový cukr, šťávu a kůru z citronu, těsto dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto dáme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý moučník rozkrájíme na řezy, vždy dva spojíme zavařeninou a přelijeme krémem.
Příprava krému: Větší část mléka, máslo a cukr smícháme, přistavíme na oheň a do vroucího přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný v části studeného mléka. Za stálého míchání povaříme.