BRAMBOROVÝ KOLÁČ S DROBENKOU
300 g brambor, 600 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g tuku, 1 vejce, 40 g droždí, ½ šálku mléka, špetka soli, citronová kůra, 250 g povidel
Na drobenku: 80 g tuku, 80 g cukru, 80 g hrubé mouky
Ve vlahém mléce rozmícháme droždí s trochou cukru a mouky a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vařené studené a jemně rozstrouhané brambory, sůl, cukr, rozpuštěný tuk, rozšlehané vejce a vykynutým kváskem zaděláme těsto. Mléka dáme jen tolik, aby těsto bylo tužší. Vykynuté těsto rozválíme na dvě kulaté placky a dáme je do vymaštěných koláčových forem nebo na plech. Koláče potřeme povidly, posypeme drobenkou, okraje koláčů potřeme rozšlehaným bílkem nebo máslem, a upečeme v předehřáté troubě.
Příprava drobenky: Tuk rozdrobíme do cukru, přidáme hrubou mouku a směs mneme, až se utvoří jemné žmolky.