BRAMBOROVÁ KAŠE

1 kg brambor, 0,3 l mléka, sůl, 1 – 2 lžíce másla

 

Oloupané brambory rozkrájíme na stejné velké kousky, zalijeme je do roviny osolenou vroucí vodou a uvaříme do měkka. Pak vodu slijeme, brambory rozmačkáme, až jsou sypké, přidáme k nim máslo, po částech přiléváme horké mléko a vymícháme jemnou kaši. Do kaše nepřidáváme studené mléko, neboť kaše není lehká a maže se. Také ji dlouho nešleháme. Chutná není ani kaše připravená ve šlehacím stroji, neboť se do ní vhání příliš mnoho vzduchu; je sice hodně „napěněná“, ale řídne a nemá dobrou chuť. Hotovou kaši nenecháváme dlouho stát, nedáváme ji ani do trouby ani do horké vodní lázně. Tím se vždy podstatně zhorší její chuť a již po půl hodině ztrácí vitamín C.

Poznámka: Připravujeme-li malé množství kaše, například pro dítě nebo pro 1 osobu, můžeme ji upravit i z brambor vařených ve slupce. Horké brambory hned oloupeme, prolisujeme a umícháme s horkým mlékem. Takto upravená kaše podrží o 10 % více původního obsahu vitamínu C v bramborách.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>