BRAMBORY SMAŽENÉ

hranolky (pommes frites), lupínky (chips), slámky (paille)

1,5 kg brambor, tuk na smažení, sůl

 

Brambory oloupeme, dobře omyjeme a syrové rozkrájíme na hranolky, lupínky nebo slámky. Rozkrájené brambory vložíme na 15 minut do studené vody, aby se vyplavil a přitom nezmazovatěl škrob ulpělý na povrchu. Pak je po částech v čisté utěrce osušíme a vkládáme do horkého tuku. Při smažení s nimi mícháme vidličkou s dlouhým držadlem. Usmažíme je po obou stranách do červena, necháme okapat tuk a hned je osolíme.

Chceme-li, aby pommes frites (hranolky) byly křupavé, přitom uvnitř nikoli tvrdé, ale vláčné, smažíme je nadvakrát. Nejdříve zvolna předsmažíme do růžova. Vyjmeme je z tuku a necháme vychladnout. Před podáváním prudce nahřejeme tuk a hranolky dosmažíme do červena. Podáváme je teplé jako přílohu.

Lupínky nebo slámky smažíme na rozpáleném tuku ihned do červena. Podáváme osolené jako pochutinu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>