BRAMBORY SMAŽENÉ
hranolky (pommes frites), lupínky (chips), slámky (paille)
1,5 kg brambor, tuk na smažení, sůl
Brambory oloupeme, dobře omyjeme a syrové rozkrájíme na hranolky, lupínky nebo slámky. Rozkrájené brambory vložíme na 15 minut do studené vody, aby se vyplavil a přitom nezmazovatěl škrob ulpělý na povrchu. Pak je po částech v čisté utěrce osušíme a vkládáme do horkého tuku. Při smažení s nimi mícháme vidličkou s dlouhým držadlem. Usmažíme je po obou stranách do červena, necháme okapat tuk a hned je osolíme.
Chceme-li, aby pommes frites (hranolky) byly křupavé, přitom uvnitř nikoli tvrdé, ale vláčné, smažíme je nadvakrát. Nejdříve zvolna předsmažíme do růžova. Vyjmeme je z tuku a necháme vychladnout. Před podáváním prudce nahřejeme tuk a hranolky dosmažíme do červena. Podáváme je teplé jako přílohu.
Lupínky nebo slámky smažíme na rozpáleném tuku ihned do červena. Podáváme osolené jako pochutinu.