BRAMBOROVÁ POLÉVKA „LETNICE“
400 g brambor, 1,5 l vody, 100 g čerstvých hub (hříbků), 70 g zeleniny, 1 lžíce másla, 50 g krupice, sůl, pepř, 1 vejce, petrželová nať
Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostky, zalijeme je vodou, přidáme k nim sůl, kmín, pepř a uvedeme do varu. Do vařící se polévky přidáme k nim sůl, kmín, pepř a uvedeme do varu. Do vařící se polévky přidáme očištěné a na drobné kousky rozkrájené houby, drobně rozkrájenou nebo hrubě nastrouhanou a na másle osmaženou zeleninu, a vaříme, až je vše měkké. Pak do polévky vmícháme čerstvé vejce rozkvedlané se 2 lžícemi vody. Polévku podle potřeby dosolíme a dochutíme jemně sekanou petrželovou natí.