BRAMBOROVÝ ZÁVIN S UZENÝM MASEM
600 g uvařených brambor, 250 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 250 g uzeného vařeného masa (nebo salámu), 1cibule, 50 g tuku, strouhaná houska
Uvařené studené brambory rozstrouháme, osolíme, zasypeme moukou, přidáme rozšlehaná vejce a vypracujeme těsto. Rozválíme je na plát, posypeme osmaženou strouhanou houskou, osmaženou cibulí, masem nebo salámem rozkrájeným na drobné kostky a pevně svineme jako závin. Zabalíme do čistého namočeného a vyždímaného ubrousku, konce ubrousku svážeme motouzem a závin vložíme do dostatečně velkého kastrolu s vroucí vodou. Vaříme asi 45 minut. Uvařený závin opatrně vyjmeme, rozbalíme a rozkrájíme na plátky. Podáváme s dušeným zelím.