BRAMBOROVÉ VDOLEČKY SMAŽENÉ
200 g brambor, 500 g polohrubé mouky, 80 g tuku, 80 g cukru, 1 vejce, 30 g droždí, 0,2 l mléka, sůl, tuk na smažení, zavařenina a šlehaná smetana nebo jogurt
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vařené jemně rozstrouhané brambory, cukr, rozšlehané vejce, vlahý tuk a vykynutým kváskem zaděláme vláčné těsto. Necháme je vykynout, pak na pomoučeném vále rozválíme na vyšší placku a vykrájíme tvořítkem nebo sklenkou vdolečky. Dokynuté vdolečky vkládáme vrchní stranou do vyšší vrstvy horkého tuku a smažíme po obou stranách do zlatova. Usmažené necháme na papírových ubrouscích okapat z tuku. Podáváme je posypané cukrem nebo potřené zavařeninou a ozdobené šlehanou smetanou nebo jogurtem.