BRAMBOROVÝ KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ
250 g brambor, 350 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 50 g tuku, 1 vejce, kvásek z 10 g droždí, 3 kostek cukru a 3 lžic mléka, špetka citronové kůry, vanilka, špetka soli, libovolná nádivka, tuk na plech
V míse utřeme tuk s cukrem a žloutkem, přidáme jemně ustrouhané vařené brambory, sůl, mouku, vanilku a citronovou kůru, vykynutý kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Necháme je vykynout a pak 2/3 těsta rozválíme na pomaštěném plechu. Potřeme libovolnou nádivkou (tvarohovou, makovou, povidlovou) a ze zbývající třetiny těsta uděláme přes nádivku mřížku. Povrch koláče potřeme rozšlehaným bílkem a koláč zvolna upečeme v předehřáté troubě.