BRAMBOROVÝ KOLÁČ S VLOČKOVOU NÁPLNÍ
200 g brambor, 200 g hrubé mouky, 70 g moučkového cukru, 80 g tuku, 1 vejce, 1 balíček kypřícího prášku, citronová kůra, vanilka, tuk na plech, 1 bílek na potření
Na náplň: 50 g ovesných vloček, 50 g cukru, 50 g ořechových jader, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu, 0,1 l mléka
Na vále zpracujeme z vařených a rozstrouhaných brambor, mouky, cukru, tuku, rozšlehaného vejce a příchutí těsto. Dvě třetiny těsta rozválíme na plát, zbylou třetinu necháme na mřížky. Plát dáme na pomaštěný plech, potřeme náplní, překryjeme mřížkou ze zbývajícího těsta, koláč potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme do zlatova.
Příprava náplně: Ovesné vločky opražíme s cukrem na pánvi a prochladlé umeleme s ořechovými jádry. Přidáme k nim rum, cukr, kakao, horké mléko a směs dobře promícháme.