BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY
1 kg brambor, 350 g hrubé mouky, 150 g másla, tvaroh na strouhání, sůl
Oloupané brambory rozkrájíme, zalijeme 0,5 l slané vody a uvaříme je do poloměkka. Pak část vody slijeme, k bramborám přisypeme prosátou mouku a obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik otvorů až ke dnu, aby unikající pára mohla propařit mouku. Nádobu přikryjeme a na teple (nejlépe na plotýnce) necháme brambory dovařit a mouku propařit (asi 10 minut). Pak rozšťoucháme a do hladka vymícháme. Lžící namočenou v rozpuštěném tuku vykrajujeme škubánky. Sypeme je podle chuti strouhaným tvarohem a mastíme rozpuštěným máslem.
Obměna: Škubánky můžeme posypat umletým mákem a omastit sádlem. Chutné jsou i posypané strouhaným perníkem.
Poznámka: Zbylé škubánky můžeme opéci na sádle a podat se salátem.