BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY

1 kg brambor, 350 g hrubé mouky, 150 g másla, tvaroh na strouhání, sůl

 

Oloupané brambory rozkrájíme, zalijeme 0,5 l slané vody a uvaříme je do poloměkka. Pak část vody slijeme, k bramborám přisypeme prosátou mouku a obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik otvorů až ke dnu, aby unikající pára mohla propařit mouku. Nádobu přikryjeme a na teple (nejlépe na plotýnce) necháme brambory dovařit a mouku propařit (asi 10 minut). Pak rozšťoucháme a do hladka vymícháme. Lžící namočenou v rozpuštěném tuku vykrajujeme škubánky. Sypeme je podle chuti strouhaným tvarohem a mastíme rozpuštěným máslem.

Obměna: Škubánky můžeme posypat umletým mákem a omastit sádlem. Chutné jsou i posypané strouhaným perníkem.

Poznámka: Zbylé škubánky můžeme opéci na sádle a podat se salátem.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>