BRAMBORY VAŘENÉ V BUJÓNU S PAPRIKOU
1 kg brambor, 0,7 l bujónu, 1 cibule, 1 lžíce másla, mletá sladká paprika, sůl, petrželová nať
Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky, zalijeme bujónem, přidáme půl cibule rozkrájené na plátky, sekanou petrželovou nať a brambory uvaříme téměř do měkka. Pak k nim přidáme druhou polovinu cibule, jemně rozkrájené,… Celý článek
BRAMBORY VAŘENÉ V BUJÓNU S ČESNEKEM
1 kg brambor, 0,7 l bujónu z hovězího masa, 100 g oleje, 4 stroužky česneku, sůl, petrželová nať
Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky, zalijeme je osoleným bujónem a uvaříme do poloměkka. Pak k nim přidáme olej, česnek utřený se špetkou soli a petrželovou natí, promícháme a dodusíme… Celý článek
BRAMBORY VAŘENÉ V HOVĚZÍM VÝVARU
1 kg brambor, 1 l hovězího vývaru, 1 větší cibule, petrželová nať, sůl
Oloupané brambory rozkrájíme na hrubší plátky, přidáme k nim sekanou petrželovou nať, kmín, podle slanosti vývaru je přisolíme, zalijeme vývarem, a buď je uvaříme, nebo přikryté udusíme v troubě.
BRAMBORY VAŘENÉ V MLÉCE
1 kg brambor, asi 1 l mléka, 80 g másla, sůl, petrželová nať
Oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky nebo tlustší plátky, zalijeme je osoleným mlékem a uvaříme do měkka. Mléko slijeme, k bramborám přidáme čerstvé máslo a necháme je chvíli stát přikryté na teple (na mírně teplé plotýnce).… Celý článek
BRAMBORY VAŘENÉ S PETRŽELÍ
1 kg brambor, 1 lžíce sekané petrželové nati, kmín, sůl, 100 g másla
Stejně velké brambory střední velikosti oloupeme, omyjeme a rozkrájíme na stejně velké kusy. Zalijeme je horkou vodou s kmínem, přidáme několik stonků (bez lístků) petrželové nati a vaříme téměř do měkka. Pak vodu slijeme a… Celý článek