400 g brambor, 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, méně petržele), 1 l vody, 0,5 l mléka nebo smetany, 60 g másla, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, petrželová nať
Vložka: 1 žemle osmažená na tuku
Oloupané a omyté brambory zalijeme vroucí osolenou vodou, přidáme špetku rozsekaných petrželových stonků a uvaříme do měkka. Máslo utřeme se solí a drobně rozsekaným česnekem, zalijeme vývarem z brambor, přidáme prolisované brambory, přilijeme mléko se zašlehanou moukou a vše dobře promícháme. Přistavíme znovu na oheň, do polévky přidáme očištěnou a jemně nastrouhanou zeleninu a polévku ještě asi 10 minut povaříme. Okořeníme ji petrželovou natí a podáme k ní osmaženou žemli jako vložku.