BRAMBOROVÁ POLÉVKA JEMNÁ

400 g brambor, 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, méně petržele), 1 l vody, 0,5 l mléka nebo smetany, 60 g másla, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, petrželová nať

Vložka: 1 žemle osmažená na tuku

 

Oloupané a omyté brambory zalijeme vroucí osolenou vodou, přidáme špetku rozsekaných petrželových stonků a uvaříme do měkka. Máslo utřeme se solí a drobně rozsekaným česnekem, zalijeme vývarem z brambor, přidáme prolisované brambory, přilijeme mléko se zašlehanou moukou a vše dobře promícháme. Přistavíme znovu na oheň, do polévky přidáme očištěnou a jemně nastrouhanou zeleninu a polévku ještě asi 10 minut povaříme. Okořeníme ji petrželovou natí a podáme k ní osmaženou žemli jako vložku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>