BRAMBOROVÁ POLÉVKA S HRACHEM

300 g brambor, 1,5 l vody nebo vývaru z bujónu, 150 g hrachu, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 1 malá cibule, majoránka, pepř, sůl, podle chuti česnek

 

Přebraný a omytý hrách namočíme přes noc do studené vody, druhý den jej v téže vodě uvaříme a prolisujeme. Zvlášť uvaříme brambory, zalité osolenou vodou nebo vývarem a rovněž je prolisujeme. Z jemně nakrájené cibule, tuku a mouky připravíme žlutou jíšku, zředíme ji vývarem slitým z brambor, přidáme prolisovaní brambory a protlak z hrachu a vaříme asi 20 minut. Okořeníme, podle potřeby dosolíme a přidáme do ní utřený česnek.

Obměna: Spěcháme-li, můžeme použít místo hrachu hrachovou kostku; v tom případě vynecháme jíšku. Jako doplněk můžeme k polévce podat osmažený chléb nebo slaný rohlík.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>