BRAMBOROVÉ NOKY SMAŽENÉ

500 g vařených brambor, 80 g másla, 40 g tvrdého sýra, 3 vejce, 1šálek vody, 3 lžíce hrubé mouky, pepř, sůl

Na smažení: 100 g sádla nebo ztuženého tuku

 

Uvařené studené brambory oloupeme a jemně rozstrouháme. Do hrnku dáme vodu, máslo, rozmícháme s moukou, přistavíme na oheň a za stálého míchání povaříme, až směs zhoustne. Pak odstavíme a vymícháme do hladka. Přidáme sůl, pepř a postupně vejce. Každé vejce důkladně vmícháme. Nakonec přimícháme polovinou strouhaného sýra a brambory, nádobu přistavíme na oheň a hmotu za stálého míchání prohřejeme. Odstavíme, necháme prochladnout a lžící namočenou v rozpuštěném tuku vykrajujeme noky. Vkládáme je do horkého tuku a smažíme do zlatova. Do tuku jich nedáváme mnoho najednou, neboť smažením nabývají na objemu. Podáváme je jako přílohu k minutkám nebo pečením, posypané druhou polovinou strouhanou sýra. S rajčatovou omáčkou a se salátem je můžeme podat jako samostatné jídlo.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>