BRAMBOROVÉ NOKY SMAŽENÉ
500 g vařených brambor, 80 g másla, 40 g tvrdého sýra, 3 vejce, 1šálek vody, 3 lžíce hrubé mouky, pepř, sůl
Na smažení: 100 g sádla nebo ztuženého tuku
Uvařené studené brambory oloupeme a jemně rozstrouháme. Do hrnku dáme vodu, máslo, rozmícháme s moukou, přistavíme na oheň a za stálého míchání povaříme, až směs zhoustne. Pak odstavíme a vymícháme do hladka. Přidáme sůl, pepř a postupně vejce. Každé vejce důkladně vmícháme. Nakonec přimícháme polovinou strouhaného sýra a brambory, nádobu přistavíme na oheň a hmotu za stálého míchání prohřejeme. Odstavíme, necháme prochladnout a lžící namočenou v rozpuštěném tuku vykrajujeme noky. Vkládáme je do horkého tuku a smažíme do zlatova. Do tuku jich nedáváme mnoho najednou, neboť smažením nabývají na objemu. Podáváme je jako přílohu k minutkám nebo pečením, posypané druhou polovinou strouhanou sýra. S rajčatovou omáčkou a se salátem je můžeme podat jako samostatné jídlo.