BRAMBOROVÝ SVÍTEK DO POLÉVKY
100 g vařených strouhaných brambor, 40 g másla, 20 g krupice, 20 g hrubé mouky, 2 vejce, petrželová nať, sůl, tuk na pánev
V misce utřeme máslo se solí a žloutky, přidáme lžičku jemně sekané petrželové natě, zatřeme brambory smíchané s krupicí a nakonec lehce vmícháme tuhý… Celý článek
BRAMBOROVÉ NOČKY JEMNÉ
150 g vařených brambor, 30 g tuku, 30 g tvrdého sýra, 1 vejce, 4 lžíce vody, 1 lžíce mouky, 1 vejce a 1 žloutek, sůl (event. tuk na smažení)
Do nádoby dáme vodu, rozpuštěný tuk, sůl, mouku a mícháme na ohni tak dlouho, až se voda odpaří. Do horké… Celý článek
BRAMBOROVÉ NOČKY SMAŽENÉ
100 g vařených brambor, 0,2 l vody, 70 g hrubé mouky, 10 g másla, 1 vejce a 1 žloutek, sůl, tuk na smažení
Vodu s máslem a solí přistavíme na oheň. Když se začne vařit, vsypeme do ní najednou všechnu mouku, dobře zamícháme a sejmeme z ohně.… Celý článek
BRAMBOROVÉ NOČKY ZE SYROVÝCH BRAMBOR
200 g brambor, 60 g hrubé mouky, 50 g másla, 1 lžíce mléka, 1 vejce, sůl
Oloupané syrové brambory osušíme a jemně nastrouháme. Přidáme sůl, vejce, máslo, mouku a vypracujeme hustou hmotu. Podle potřeby ji buď zředíme mlékem, nebo zahustíme větším množstvím mouky. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme je… Celý článek
BRAMBOROVÉ NOČKY TŘENÉ
250 g studených vařených brambor, 40 – 60 g hrubé mouky, 20 g tuku, 1 vejce a 1 žloutek, sůl
Tuk utřeme s vejcem, žloutkem a solí, přidáme jemně strouhané brambory, mouku a zaděláme husté těsto. Lžičkou vykrajujeme malé nočky do vařící se polévky nebo osolené vody a… Celý článek
BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY SE SLANINOU
100 g vařených brambor, 100 g slaniny, ½ rohlíku, 1 vejce, 1 lžička hrubé mouky, sůl
Slaninu rozkrájíme na drobné kostičky, roztavíme ji a osmažíme na ní drobně rozkrájený rohlík. Do prochladlé směsi přidáme rozstrouhané brambory, vejce, sůl, mouku a dobře propracujeme. Z hmoty tvoříme malé knedlíčky a zaváříme je do polévky.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY SE SÝREM
100 g vařených studených brambor, 20 g tvrdého strouhaného sýra, 1 lžička másla, 1 žloutek, 1 lžíce hrubé mouky, muškátový oříšek, petrželová nať, sůl
Brambory rozstrouháme na jemném struhadle, přidáme k nim máslo, sůl, sýr, jemně sekanou petrželovou nať, strouhneme muškátového oříšku, přisypeme mouku a žloutkem zaděláme těsto.… Celý článek
BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY
200 g vařených a za horka prolisovaných brambor, 20 g tuku, 20 g hrubé mouky, 20 g hrubé krupice, 1 vejce, sůl
Tuk utřeme se solí a vejcem, přidáme prolisované brambory a podle vlhkosti brambor mouku a krupici. Těsto dobře propracujeme. Utvoříme malé knedlíčky, které buď zaváříme do polévky,… Celý článek