BRAMBOROVÝ OBROUČKY (NEBO TYČKY)
150 g brambor, 100 g polohrubé mouky, 50 g tuku, 1 vejce, 2 lžíce mléka, ½ balíčku kypřícího prášku, sůl, 50 g strouhaného sýra, tuk na plech
Vařené a rozstrouhané brambory smícháme na vále s moukou, kypřícím práškem a solí. Přidáme rozdrobený tuk a žloutek rozmíchaný s mlékem. Zpracujeme vláčné těsto, dvakrát je přeložíme a necháme půl hodiny odpočinout ve studenu. Z těsta vyválíme plát a rádýlkem jej rozkrájíme na proužky 2 cm široké a asi 8 cm dlouhé. Potřeme je rozšlehaným bílkem a posypeme strouhaným sýrem. Naskládáme je buď přes pomaštěnou formu na srnčí hřbet (obroučky), nebo na pomaštěný plech (tyčky) a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Z plechu nebo formy je sundáváme teprve prochladlé. Podáváme je k čaji nebo jimi obkládáme mísu s masem a zeleninou.