BRAMBOROVÉ PIROHY
600 g vařených brambor, 250 – 300 g hrubé mouky, 2 žloutky, 3 lžíce mléka, sůl
Nádivka: 200 g paštiky, 30 g tuku, lžíce mouky
Na pekáč: 80 g sádla, 1 vejce
Studené vařené brambory ustrouháme, osolíme, spojíme žloutky, mlékem a moukou v husté těsto. Vyválíme plát a vykrájíme z něho kolečka. Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, kterou podlijeme a rozšleháme s paštikou. Nádivku dáme do středu koleček, těsto přehneme a na okrajích přitiskneme. Pirohy naskládáme do dobře vymaštěného pekáče a po celém povrchu je pomastíme. Po zapečení je na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do zlatova. Podáváme teplé nejen k čaji, ale i jako příkrm k zelenině.