BRAMBORY ZAPEČENÉ S BEŠAMELOVOU (BÍLOU) OMÁČKOU I
1 kg vařených brambor, 0,35 l mléka, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 40 g sýra, 3 žloutky, muškátový oříšek, podle možnosti i čerstvé houby, pepř, sůl, petrželová nať
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, přidáme na malou špičku nože strouhaného muškátového oříšku a (máme-li) houby rozkrájené na tenké plátky. Omáčku povaříme a do prochladlé přimícháme žloutky a jemně sekanou petrželovou nať. Oloupané vařené brambory rozkrájené na kolečka, lehce je vmícháme do hotové omáčky, směs vložíme do vymaštěného pekáčku nebo ohnivzdorné misky, povrch pokapeme tukem a v troubě zapečeme. Povrch posypeme strouhaným sýrem.