BRAMBORY ZAPEČENÉ S BEŠAMELOVOU (BÍLOU) OMÁČKOU I

1 kg vařených brambor, 0,35 l mléka, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 40 g sýra, 3 žloutky, muškátový oříšek, podle možnosti i čerstvé houby, pepř, sůl, petrželová nať

 

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, přidáme na malou špičku nože strouhaného muškátového oříšku a (máme-li) houby rozkrájené na tenké plátky. Omáčku povaříme a do prochladlé přimícháme žloutky a jemně sekanou petrželovou nať. Oloupané vařené brambory rozkrájené na kolečka, lehce je vmícháme do hotové omáčky, směs vložíme do vymaštěného pekáčku nebo ohnivzdorné misky, povrch pokapeme tukem a v troubě zapečeme. Povrch posypeme strouhaným sýrem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>