ZÁVIN S BRAMBOROVOU NÁPLNÍ
150 g hrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce (bílek použijeme do náplně), špetka soli, 1 lžička octa a trochu studené vody, tuk na plech a potření závinu
Na náplň: 400 g brambor, 150 g cukru, 1 vejce, šťáva a kůra z citronu, vanilka
Na vále zpracujeme z prosáté mouky, soli, rozdrobeného tuku, rozšlehaného žloutku a trochu vody s octem křehké těsto, které necháme ½ hodiny odpočinout.
Mezitím si připravíme nádivku. Uvařené studené brambory jemně rozstrouháme. Žloutek utřeme s cukrem, zatřeme šťávu a jemně strouhanou kůru z nezávadného citronu, ochutíme vanilkou a přimícháme ustrouhané brambory a nakonec pevný sníh ze 2 bílků.
Odpočinuté těsto rozválíme na tenkou placku, potřeme ji rozpuštěným máslem a polovinu placky potřeme připravenou náplní. Od naplněné strany svineme placku do závinu. Závin opatrně přeneseme na pomaštěný plech, potřeme na celém povrchu tukem a v předehřáté troubě upečeme do růžova. Prochladlý závin rozkrájíme na úhledné řezy.