ZÁVIN S BRAMBOROVOU NÁPLNÍ

150 g hrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce (bílek použijeme do náplně), špetka soli, 1 lžička octa a trochu studené vody, tuk na plech a potření závinu

Na náplň: 400 g brambor, 150 g cukru, 1 vejce, šťáva a kůra z citronu, vanilka

 

Na vále zpracujeme z prosáté mouky, soli, rozdrobeného tuku, rozšlehaného žloutku a trochu vody s octem křehké těsto, které necháme ½ hodiny odpočinout.

Mezitím si připravíme nádivku. Uvařené studené brambory jemně rozstrouháme. Žloutek utřeme s cukrem, zatřeme šťávu a jemně strouhanou kůru z nezávadného citronu, ochutíme vanilkou a přimícháme ustrouhané brambory a nakonec pevný sníh ze 2 bílků.

Odpočinuté těsto rozválíme na tenkou placku, potřeme ji rozpuštěným máslem a polovinu placky potřeme připravenou náplní. Od naplněné strany svineme placku do závinu. Závin opatrně přeneseme na pomaštěný plech, potřeme na celém povrchu tukem a v předehřáté troubě upečeme do růžova. Prochladlý závin rozkrájíme na úhledné řezy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>