BRAMBOROVÉ KOBLIŽKY
500 g brambor, 500 g hrubé mouky, 0,12 l mléka, 30 g droždí, ½ kávové lžičky cukru, 2 žloutky, tuk na smažení, sůl, sladká nebo slaná náplň podle libosti
Vařené brambory nastrouháme a dáme s moukou do mísy. Přidáme sůl, žloutky a droždí vykynuté v troše mléka s cukrem. Podle potřeby přidáme mléko a zaděláme vláčné těsto, které vyválíme placku. Na polovině placky naznačíme formičkou kolečka, do jejichž středu dáme kopeček vhodné nádivky, přikryjeme druhou polovinou vykrájených koleček, dobře stiskneme, vykrojíme kobližky a na vále přikryjeme, aby kynuly. Vykynuté kobližky klademe vrchní stranou do horkého tuku a zakryjeme pokličkou. Po několika minutách, když jsou kobližky naspodu červené, odklopíme pokličku, kobližky obrátíme a dosmažíme. Podáváme je jako teplý zákusek k čaji nebo jako předkrm s hlávkovým, rajčatovým nebo okurkovým salátem.