BRAMBOROVÉ KOBLIŽKY

500 g brambor, 500 g hrubé mouky, 0,12 l mléka, 30 g droždí, ½ kávové lžičky cukru, 2 žloutky, tuk na smažení, sůl, sladká nebo slaná náplň podle libosti

 

Vařené brambory nastrouháme a dáme s moukou do mísy. Přidáme sůl, žloutky a droždí vykynuté v troše mléka s cukrem. Podle potřeby přidáme mléko a zaděláme vláčné těsto, které vyválíme placku. Na polovině placky naznačíme formičkou kolečka, do jejichž středu dáme kopeček vhodné nádivky, přikryjeme druhou polovinou vykrájených koleček, dobře stiskneme, vykrojíme kobližky a na vále přikryjeme, aby kynuly. Vykynuté kobližky klademe vrchní stranou do horkého tuku a zakryjeme pokličkou. Po několika minutách, když jsou kobližky naspodu červené, odklopíme pokličku, kobližky obrátíme a dosmažíme. Podáváme je jako teplý zákusek k čaji nebo jako předkrm s hlávkovým, rajčatovým nebo okurkovým salátem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>