300 g brambor, 1 l vody, 0,5 l kyselé smetany, 200 g čerstvých hub, 80 g másla, 30 g hrubé mouky, 2 – 3 vejce, kousek bobkového listu, 1 malá cibule, kmín, sůl, čerstvý kopr
Oškrábané brambory rozkrájíme na kostky, zalijeme slanou horkou vodou, přidáme kmín, rozkrájenou cibuli a dáme vařit. Houby očistíme, rozkrájíme na plátky a podusíme se solí a kmínem na másle. K poloměkkým bramborům přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou, přidáme kousek bobkového listu, podušené houby a polévku dovaříme. Ke konci varu do ní rozklepneme jedno po druhém vejce a přidáme jemně rozsekaný kopr. Není-li smetana dost kyselá, můžeme polévku dochutit octem, aby byla příjemně navinulá. Polévka je sytá a vhodná jako výborná letní večeře.