BRAMBOROVÝ DORT S OŘECHY
100 g brambor, 150 g moučkového cukru, 50 g hrubé mouky, 5 vajec, 40 g škrobové moučky (Solamyl), 60 g strouhaných vlašských ořechů, citronová kůra, tuk a hrubá mouka do formy
Na krém: 0,25 l mléka, 40 g hrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 20 g mleté kávy, 20 g kakaa, 1 žloutek
V míse smícháme prosátou mouku, ořechy, Solamyl a vařené studené jemně ustrouhané brambory. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po lžičkách do něho zašleháme cukr. Do tuhého sněhu vmícháme žloutky a připravené sypké přísady. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy a v mírně teplé troubě pečeme asi 50 minut. Vychladlý dort rozřízneme (můžeme pokapat lžící rumu nebo trochou oslazené černé kávy), naplníme krémem a částí krému potřeme a ozdobíme povrch a strany. Nakonec dort posypeme sekanými ořechy.
Příprava krému: Do mléka vmícháme mouku a třetinu cukru. Směs svaříme za stálého míchání na kaši a necháme vychladnout. Máslo utřeme se zbývajícím cukrem do pěny, zatřeme čerstvý žloutek, jemně mletou kávu, prosáté kakao a do utřené směsi po částech zašleháme vychladlou kaši.