BRAMBOROVÉ BUCHTY KŘEHKÉ
250 g brambor, 200 g cukru, 100 g hrozinek, 50 g mandlí, 8 vajec, citronová kůra, hrubá mouka podle potřeby, libovolná nádivka, tuk na pekáč
Oloupané brambory uvaříme a vychladlé rozstrouháme. Potom je smícháme s cukrem, žloutky, za stálého míchání přidáme přebrané, omyté a osušené hrozinky, oloupané a rozstrouhané mandle, trochu citronové kůry a jen tolik mouky, aby těsto bylo vláčné. Nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků. Z těsta upravíme buchty (s povidly, zavařeninou, tvarohovou nebo jablkovou nádivkou), naskládáme je do vymaštěného pekáče a každou potřeme tukem, aby se neslepily. Pekáč můžeme před vložením buchet vysypat strouhanou houskou. Buchty upečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme posypané moučkovým cukrem, ochuceným vanilkou.