BRAMBOROVÁ BUCHTA SE ŠODÓ

300 g brambor, 120 g cukru, 50 g strouhaných mandlí nebo oříšků, 50 g hrubé mouky, 50 g másla, 4 vejce, 2 lžíce strouhané housky, citronová kůra, vanilka, tuk do formy, zavařenina

Na omáčku (šodó): 0,25 l bílého vína, 3 žloutky, 80 g cukru, vanilka

 

Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme mandle nebo oříšky, vařené studené a rozstrouhané brambory, příchutě a přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymaštěné a strouhanou houskou vysypané chlebíčkové nebo dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečenou buchtu rozkrájíme, potřeme zavařeninou a přelijeme vinným šodó.

Příprava omáčky (šodó): Všechny přísady dobře rozšleháme, kotlík dáme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne. Do varu přijít nesmí, srazila by se. Šodó připravujeme těsně před podáním moučníku.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>