BRAMBOROVÁ BUCHTA SE ŠODÓ
300 g brambor, 120 g cukru, 50 g strouhaných mandlí nebo oříšků, 50 g hrubé mouky, 50 g másla, 4 vejce, 2 lžíce strouhané housky, citronová kůra, vanilka, tuk do formy, zavařenina
Na omáčku (šodó): 0,25 l bílého vína, 3 žloutky, 80 g cukru, vanilka
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme mandle nebo oříšky, vařené studené a rozstrouhané brambory, příchutě a přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymaštěné a strouhanou houskou vysypané chlebíčkové nebo dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečenou buchtu rozkrájíme, potřeme zavařeninou a přelijeme vinným šodó.
Příprava omáčky (šodó): Všechny přísady dobře rozšleháme, kotlík dáme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, až omáčka zhoustne. Do varu přijít nesmí, srazila by se. Šodó připravujeme těsně před podáním moučníku.