BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERVENÝM VÍNEM A VAŘENOU MAJONÉZOU
600 g brambor, 300 g celeru, 100 g jablek, ½ šálku hovězího vývaru
Na zalití: 6 lžic červeného vína, 6 lžic oleje, 2 lžíce octa, 1 lžička hořčice, 1 cibule, 2 syrové žloutky, cukr, pepř, sůl
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k nim nakrájený vařený celer a oloupaná jablka. Směs zamícháme a zalijeme horkým vývarem, který necháme do salátu vsáknout. Na zálivku smícháme víno, olej, ocet, cukr, sůl a koření, přidáme žloutky a směs šleháme v parní lázni, až tekutina zhoustne. Pak do ní vmícháme jemně sekanou cibuli a přelijeme s ní připravený salát.