BRAMBORY ZAPEČENÉ S MOZEČKEM
750 g brambor, 200 g mozečku, 100 g másla, 50 g slaniny, špetka sladké papriky, 1 cibule, ½ šálku mléka, 3 vejce, sůl
Vařené brambory oloupeme a rozkrájíme na plátky. Odblaněný mozek podusíme na části másla a jemně sekané cibuli. Do vymaštěného pekáčku dáme vrstvu brambor, na ni podušený… Celý článek
BRAMBORY ZAPEČENÉ S HOUBAMI
1 kg brambor, 500 g čerstvých hub, 3 vejce uvařená natvrdo, 0,25 l mléka a 2 vejce na zalití, 1 lžíce hladké mouky, kmín, sůl, 120 g másla, petrželová nať, strouhaná houska
Houby očistíme, rozkrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme a podusíme, až šťáva trochu vysmahne. Pak přidáme část másla,… Celý článek
BRAMBORY ZAPEČENÉ S PAPRIKAMI
1 kg syrových brambor, 200 g vařeného uzeného masa nebo šunkového salámu, 80 g másla, 0,25 l kečupu, 50 g sýra, 3 nepálivé papriky, 2 vejce, pepř, sůl
Papriky vyčistíme, nakrájíme na nudličky a osolené bez vody na kousku másla několik minut pod pokličkou podusíme. Do vymaštěného pekáče skládáme… Celý článek
BRAMBORY ZAPEČENÉ S MASEM A JÁTRY
1 kg brambor, 250 g vepřového masa, 250 g telecích nebo vepřových jater, 60 g sádla, 40 g tuku, 2 žemle, majoránka, česnek, zázvor, trochu mléka, sůl
Oloupané brambory uvaříme, necháme vychladnout a rozkrájíme na plátky. Syrové vepřové maso umeleme, smícháme se žemlemi namočenými v mléce a s… Celý článek
BRAMBORY ZAPEČENÉ S BRYNZOU
1 kg brambor, 120 g slaniny, 250 g brynzy, 50 g másla, 0,3 l mléka, 3 vejce, sůl
Slaninu rozkrájíme na kostičky a mírně roztavíme. Brynzu zředíme částí mléka. Do vymaštěného pekáčku dáme po vrstvách pokrájené a osolené brambory, brynzu a slaninu. Krátce zapečeme a zalijeme zbylým mlékem s… Celý článek
BRAMBORY ZAPEČENÉ S BEŠAMELOVOU OMÁČKOU II
1 kg vařených brambor, 150 g šunky nebo salámu, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 40 g strouhaného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 malá cibule, 1 matjes, pepř, sůl, 0,35 l mléka
Z jemně rozkrájené cibule, másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozšleháme ji s … Celý článek
BRAMBORY ZAPEČENÉ S BEŠAMELOVOU (BÍLOU) OMÁČKOU I
1 kg vařených brambor, 0,35 l mléka, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 40 g sýra, 3 žloutky, muškátový oříšek, podle možnosti i čerstvé houby, pepř, sůl, petrželová nať
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, přidáme na malou špičku nože strouhaného muškátového oříšku… Celý článek
BRAMBORY OPEČENÉ S CIBULÍ A TYKVÍ
750 g brambor, 500 g tykve (chřestové tykvičky), 4 rajčata, 120 g tuku, 50 g másla, 50 g hladké mouky, česnek, 2 cibule, petrželová nať, kopr, pepř, sůl
Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a opečeme na třetině tuku. Na druhé třetině tuku opečeme plátky tykví, které předem osolíme,… Celý článek
BRAMBORY OPEČENÉ S HOUBAMI A SÝREM
1 kg brambor, 200 g čerstvých hub (hříbky, žampiony), pepř, 2 lžíce oleje, 80 g másla, 50 g tvrdého sýra, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji zprudka osmažíme očištěné houby nakrájené na plátky, osolíme je, přidáme brambory, máslo a vše pečeme, až jsou… Celý článek