Krajová jídla z brambor

PECIVÁLKY

1 kg brambor, 300 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, 0,5 l mléka, mletý mák, cukr, máslo

 

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme k nim mouku, vejce, sůl a zpracujeme tužší těsto. Z těsta vyválíme placku, rozkrájíme ji na proužky asi 2 cm široké a… Celý článek

MORAVSKÉ ŠLEJŠKY

1 kg brambor, 200 g hrubé mouky, 100 g másla, 6 vajec, sůl, pepř, strouhaná houska, máslo na omaštění

 

Uvařené brambory oloupeme a rozstrouháme. Přidáme sůl, pepř, máslo, rozšlehaná vejce a prohněteme s moukou na tužší těsto. Z těsta upravíme malé šišky a upečeme je na vymaštěném… Celý článek

MORAVSKÁ KAŠE

1 kg brambor, 100 g slaniny, 50 g másla, 50 g strouhané housky, 0,25 l hovězího vývaru, 1 cibule, pepř, sůl

 

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu slijeme, brambory rozšťoucháme, opepříme a přidáme k nim rozkrájenou slaninu a osmaženou cibuli. Kaši zředíme vývarem a… Celý článek

LORETÁNSKÉ BRAMBORY

1 kg brambor, 400 g hrubé mouky, 0,5 l mléka, 30 g másla, 2 vejce, sůl, olej na smažení

 

Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě a rozstrouháme. Do osoleného mléka rozkvedláme vejce, zamícháme mouku a uvaříme husté těsto, ke kterému přidáme připravené brambory a máslo. Těsto řádně promícháme,… Celý článek

LINDUŠKY

1 kg brambor, 80 g másla, 40 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného libečku, majoránka, špetka tymiánu, sůl, hovězí vývar

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na plátky. Z mouky a poloviny másla usmažíme jíšku, zředíme ji vývarem, rozšleháme do hladka a povaříme na… Celý článek

KOPEČKY

1 kg brambor, 50 g hladké mouky, 2 rohlíky, 1 vejce, pepř, sůl, tuk na smažení

 

Oloupané syrové brambory jemně rozstrouháme. Přidáme rozkrájené a osmažené rohlíky, rozšlehané vejce, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Lžící klademe malé kopečky na pánev do horkého tuku a usmažíme je. Podáváme teplé s okurkovým salátem.

KLOBÁSNÍKY

1 kg brambor, 200 g cibule, 100 g másla, 2 vejce, 50 g hrubé mouky, 4 vejce uvařená natvrdo, sůl, hrstka sušených hub, vejce na potření, pepř, majoránka, rajčata na obložení

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozstrouháme. Přidáme mouku, 2 rozšlehaná vejce, jemně rozkrájenou cibuli, uvařené a rozsekané… Celý článek

JIHOČESKÝ BRAMBORÁK

300 g brambor, 300 g hrubé mouky, 250 g jemné krupice, 30 g droždí, 4 vejce, 0,5 l mléka, česnek, majoránka, pepř, sůl, 200 g uzeného vařeného masa, pažitka, strouhaná houska, tuk na pekáč

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme, přidáme rozšlehaná vejce, rozkrájené maso, česnek utřený se… Celý článek

JIHOČESKÉ BOSÁKY

750 g brambor, 300 g hrubé mouky, 80 g sádla, 1 cibule, sůl, 1 vejce

 

Oloupané syrové brambory ustrouháme a vymačkáním je zbavíme přebytečné vody. Přidáme k nim sůl, vejce a hrubou mouku. Vše dobře promícháme a lžící vhazujeme do vroucí vody menší knedlíky (noky), které vaříme 5… Celý článek

HORÁCKÝ CHLÉB

1 kg brambor, 1 kg hladké mouky, 50 g másla, 30 g droždí, 1 vejce, 0,4 l mléka, sůl

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme a na vále promícháme s moukou, mlékem, vejcem, solí, máslem a droždím. Vypracujeme tužší těsto, které necháme vykynout. Po vykynutí uhněteme z … Celý článek