BRAMBOROVÉ NOČKY JEMNÉ
150 g vařených brambor, 30 g tuku, 30 g tvrdého sýra, 1 vejce, 4 lžíce vody, 1 lžíce mouky, 1 vejce a 1 žloutek, sůl (event. tuk na smažení)
Do nádoby dáme vodu, rozpuštěný tuk, sůl, mouku a mícháme na ohni tak dlouho, až se voda odpaří. Do horké směsi vsypeme jemně ustrouhané brambory, strouhaný sýr a vmícháme vejce a žloutek. Hmotu dáme znovu na plotnu a za stálého míchání nahříváme a propařujeme, až je těsto hladké a nechytá se nádoby. Z prochladlého těsta pak vykrajujeme lžičkou nočky do polévky (např. do hovězí polévky) a vaříme je asi 3 minuty. Můžeme je místo vaření usmažit. Smažením velmi nabudou. Usmaženými můžeme obkládat maso nebo zeleninu.
Poznámka: Vynecháme-li sýr, můžeme usmažené nočky obalit v moučkovém cukru a podat třeba s vanilkovým krémem jako moučník.