BRAMBOROVÉ ŘEZY S POMERANČEM
400 g upečených brambor, 150 g cukru, 4 vejce, špetka citronové kůry, tuk a hrubá mouky na plech
Na krém: 0,3 l mléka, 40 g hladké mouky, 3 žloutky, 100 g cukru, vanilka, 2 pomeranče
Brambory upečeme v troubě, necháme vychladnout a prolisujeme. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přimícháme připravené brambory. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do utřené hmoty společné s citronovou kůrou (z nezávadného a dobře omytého citronu). Těsto rozetřeme na dva plechy potřené tukem a posypané hrubou moukou. Pečeme v mírně teplé troubě asi 20 minut. Když placky zchladnou, potřeme jednu žloutkovým krémem, poklademe oloupanými a na plátky rozkrájenými pomeranči a přikryjeme druhou plackou. Povrch posypeme cukrem a moučník rozkrájíme na úhledné řezy.
Příprava krému: Do mléka rozšleháme žloutky, zamícháme cukr, mouku, vanilkovou příchuť a za stálého míchání ve vodní lázni uvaříme hustý krém.