BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY SE SPAŘENOU KRUPICÍ
800 g studených vařených brambor, 200 g krupice, 0,3 l mléka, 2 žemle a 50 g tuku, 2 vejce, sůl, podle potřeby 3 – 4 lžíce hrubé mouky
Studené vařené brambory rozstrouháme, v míse osolíme a zasypeme krupicí, kterou přelijeme vařícím mlékem. Počkáme, až krupice nabobtná, pak ji dobře rozetřeme s bramborami, aby se netvořily žmolky, přidáme drobně rozkrájené a na tuku osmažené žemle a rozšlehanými vejci zaděláme těsto. Při zpracování přidáme podle potřeby hrubou mouku. Z dobře vypracovaného těsta tvoříme menší kulaté knedlíky a vaříme je asi 10 – 15 minut v osolené vodě. Uvařené knedlíky podáváme posypané osmaženou cibulí nebo jako přílohu k masu, podlité omáčkou nebo přelité šťávou z masa.