BRAMBOROVÝ ZÁVIN S KAPUSTOU
600 g uvařených brambor, 300 g hrubé mouky, 1vejce, sůl, máslo na omaštění a strouhaný sýr na posypání
Na nádivku: 1 středně velká kapusta, 1 cibule, 1 – 2 stroužky česneku, 3 – 5 rajčat, 130 g másla, 2 vejce, strouhaná houska podle potřeby, sůl, petrželová nať
Příprava nádivky: Cibuli drobně rozkrájíme, osmažíme na másle, přidáme omytá, oloupaná a na plátky rozkrájená rajčata, osolíme a rozdusíme. Pak přidáme ovařenou a drobně rozkrájenou kapustu, utřený česnek, jemně sekanou petrželovou nať a dusíme, až je kapusta měkká. Zahustíme rozšlehanými vejci a podle potřeby strouhanou houskou. Nádivku necháme vychladnout.
Z ostatních přísad připravíme bramborové těsto a rozválíme je na obdélník. Potřeme nádivkou, pevně svineme, zabalíme do navlhčeného ubrousku a závin vaříme 45 minut ve vroucí osolené vodě. Uvařený rozbalíme a rozkrájíme na plátky. Podáváme politý máslem a posypaný strouhaným sýrem.