BRAMBORY S HOUBAMI NA KYSELO
1 kg brambor, 200 g čerstvých hub, 80 g cibule, 60 g másla, nebo rostlinného tuku, 40 g polohrubé mouky, 2 vejce, 0,2 kysané smetany nebo šlehačky, 0,2 l mléka, kopr, bobkový list, kmín, pepř, sůl
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem, pepřem a bobkovým listem. Jemně nasekanou cibuli zpěníme na části másla nebo rostlinného tuku, přidáme nakrájené houby, sůl, kmín a vše podusíme. Ze zbylého másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme mlékem a dobře povaříme. Do povařeného základu přidáme uvařené brambory, podušené houby a uvařená posekaná vejce. Nakonec zjemníme kysanou smetanou, podle chuti osolíme, okyselíme a necháme přejít varem. Do hotového pokrmu přidáme kopr.