Brambory jako příloha i hlavní jídlo

BRAMBORY PLNĚNÉ SÝREM

750 g brambor, 80 g másla, 2 žloutky, 60 g strouhaného sýra, mletá sladká paprika, trochu mléka, sůl, petrželová nať

 

Nedovařené brambory necháme ve slupce zchladnout, oloupeme je a vydlabeme. Máslo utřeme se žloutky do pěny, přidáme část sýra, vnitřky brambor, sůl, koření a zředíme trochu mlékem. Vydlabané brambory… Celý článek

BRAMBORY PLNĚNÉ JÁTROVOU PAŠTIKOU

750 g větších brambor, 200 g játrové paštiky, 50 g másla, 20 g hladké mouky, 1 jablko, 0,1 l mléka, petrželová nať, koření kari, sůl

 

Brambory uvaříme do poloměkka, oloupeme, seřízneme vršek a opatrně vydlabeme. Připravíme jíšku z másla a mouky, zředíme ji mlékem, povaříme na hustší kaši,… Celý článek

BRAMBORY PLNĚNÉ BÍLOU KLOBÁSOU

750 g větších brambor, 200 g bílé klobásy, 20 g sýra, sůl, petrželová nať

 

Omyté brambory uvaříme ne zcela do měkka a zchladlé oloupeme. Vydlabeme vnitřky, které prolisujeme a smícháme s bílou klobásou. Dutiny brambory mírně osolíme, posypeme sekanou petrželovou natí a naplníme až k povrchu připravenou… Celý článek

BRAMBORY PLNĚNÉ PEČENÉ

800 g brambor, 100 g anglické slaniny, 25 g másla, 1cibule, 100 g krájeného salámu, mletá paprika, strouhaný sýr, sůl, petrželová nať

 

Dobře omyté brambory propícháme vidličkou a upečeme ve středně vyhřáté troubě do měkka. Upečené brambory podélně rozpůlíme, lžičkou vydlabeme část dužniny a rozmačkáme ji v misce.… Celý článek

BRAMBORY SMAŽENÉ NA PEKÁČI

(náhrada za smažené hranolky)

1,5 kg brambor, 100 g sádla (nebo vhodného tuku), kmín, sůl

 

Oloupané syrové brambory rozkrájíme na plátky a rozložíme na pekáč do rozehřátého tuku. Osolíme je, posypeme kmínem a dáme do dobře vyhřáté trouby zčervenat. Když jsou od spodu opečené, obrátíme je a opečeme též po druhé straně.

BRAMBORY SMAŽENÉ

hranolky (pommes frites), lupínky (chips), slámky (paille)

1,5 kg brambor, tuk na smažení, sůl

 

Brambory oloupeme, dobře omyjeme a syrové rozkrájíme na hranolky, lupínky nebo slámky. Rozkrájené brambory vložíme na 15 minut do studené vody, aby se vyplavil a přitom nezmazovatěl škrob ulpělý na povrchu. Pak je po částech… Celý článek

BRAMBOROVÉ OMELETY S HOUBAMI

800 g vařených brambor, 150 g žampionů, 4 vejce, 1 – 2 lžíce mléka, ½ citronu, sůl, pažitka, máslo na smažení

 

Očištěné houby rozkrájíme na plátky a podusíme na tuku. Během dušení je zakapeme citronovou šťávou. Vychladlé brambory rozkrájíme na nudličky, opečeme je v pánvi, osolíme, posypeme podušenými… Celý článek

BRAMBOROVÉ OMELETY SE ŠUNKOU

800 g vařených brambor, 100 g šunky, 1 cibule, 2 – 3 vejce, pepř, sůl, petrželová nať, máslo na opékání, čerstvá zelenina

 

Brambory rozkrájené na plátky opečeme do zlatova, přidáme drobně rozsekanou šunku, cibuli rozkrájenou na kolečka, sůl, pepř a vše smícháme s rozšlehanými vejci. Na pánvi pečeme… Celý článek

SELSKÁ OMELETA

650 g brambor, 3 cibule, 6 vajec, máslo nebo tuk na smažení, pepř, sůl, petrželová nať

 

Uvařené brambory rozkrájíme na plátky. Cibuli rozkrájíme na kolečka a osmažíme. Nakrájené brambory smícháme s osmaženou cibulí, přidáme rozsekanou petrželovou nať, směs osolíme, opepříme. Pak po částech mírně osmažíme na pánvi, zalijeme… Celý článek

BRAMBOROVÝ SMAŽENEC SE SÝREM

500 g brambor, 100 g slaniny, 150 g ementálského sýra, 50 g másla, sůl, pepř, petrželová nať

 

Brambory uvaříme ve slupce, studené oloupeme a rozstrouháme na nudličky. Slaninu rozkrájíme na drobné kostičky a rozškvaříme, škvarečky vyjmeme a promícháme s brambory, které osolíme a opepříme. Upravené brambory napěchujeme do… Celý článek