1 kg brambor, 100 g šunky nebo vařeného uzeného masa, 80 g másla, 2 žloutky, 2 celá vejce, 1 šálek husté smetany, 2 lžíce strouhané housky, pepř, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, odcedíme a oloupeme. Polovinu brambor hned protlačíme sítem, druhou polovinu rozkrájíme na plátky. Kouskem másla vymastíme ohnivzdornou zapékací misku. Zbývající máslo utřeme se žloutky a celými vejci do pěny, přidáme prolisované brambory, sůl, pepř a sekanou šunku. Misku vyložíme plátky brambor tak, že pokryjeme dno i stěny. Do takto vzniklé „misky“ vložíme připravenou směs, urovnáme ji, pokropíme tukem, smetanou a pokrm vložíme do vyhřáté trouby. Zapečeme do růžova. Na stůl podáváme v zapékací misce.