BRAMBOROVÉ KOLÁČKY SLANÉ
400 g brambor, 120 g hrubé mouky, 50 g krupice, 1 vejce, sůl, 25 g strouhaného sýra
Náplň: 2 mrkve, 4 lžíce zeleného hrášku, 1 lžíce oleje, 1 malý rajčatový protlak, 50 g másla, 25 g sýra
Uvařené brambory prolisujeme, přidáme sůl, prosátou krupici a mouku, sýr, rozšlehané vejce a zpracujeme tužší těsto. Rozválíme je na plát asi na prst vysoký, vykrájíme koláčky a do jejich středů vytlačíme důlek, kam dáme po kousku náplně. Koláčky potřeme máslem, hustě posypeme sýrem a upečeme do zlatova.
Příprava náplně: Drobně rozkrájenou mrkev podusíme na oleji, k poloměkké přidáme hrášek, rajčatový protlak a dodusíme. Je-li náplň řídká, zahustíme ji trochou strouhané housky.