Brambory jako příloha i hlavní jídlo

BRAMBORY DUŠENÉ „ZÁMECKÉ“

750 g brambor, 250 g zeleného hrášku, 0,25 l sladké smetany, 30 g tuku, 120 g šunky, 120 g uzeného vařeného masa, 80 g čerstvých hříbků nebo žampionů, 30 g másla, sůl

 

Oloupané syrové brambory rozkrájíme na malé kostky, uvaříme ve slané vodě a vodu scedíme. Zvlášť uvaříme do… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ ZALITÉ VEJCI

700 g brambor, 100 g másla, 1 šálek kyselé smetany, 2 – 3 vejce, pepř, sůl, petrželová nať

 

Syrové brambory oloupeme, rozkrájíme na plátky, podlijeme osolenou vodou, opepříme a dusíme. Když jsou brambory téměř měkké, přendáme je na rozpuštěné máslo a osmažíme. Pak zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ NA VÍNĚ

800 g brambor, 100 g anglické slaniny, 0,25 l vody nebo vývaru z kostky, 0,1 l bílého vína, 50 g másla nebo sádla, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, špetka pepře, sůl, petrželová nať

 

Slaninu rozkrájíme, přidáme tuk a osmažíme ji do světle žluta; škvarečky vidličkou vyjmeme. Do… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ S UZENÝM MASEM

700 g brambor, 100 g uzeného masa, 0,1 l vody, 50 g sádla, 1 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, pepř, sůl, 2 lžíce osmažené strouhané housky

 

Hrubě rozkrájenou cibuli osmažíme na tuku v zapékací míse. Přidáme oloupané syrové brambory rozkrájené na plátky a přimícháme vařené, drobně rozkrájené maso.… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ SE SÝREM A KAPARY

1 kg brambor, 0,25 l smetany, 100 g másla, 100 g sýra, 50 g kaparů, sůl

 

Oloupané syrové brambory odusíme do poloměkka ve slané vodě. Pak je dáme na rozpuštěné máslo, osmažíme, zalijeme smetanou a dodusíme. Dáme je na mísu i se šťávou a posypeme strouhaným sýrem s … Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ SE SMETANOU II

1 kg brambor, 0,25 l kyselé smetany, 50 g másla, 1cibule, 2 lžíce polohrubé mouky, ocet, sůl

 

Rozkrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme oloupané syrové, na kostky rozkrájené brambory a sůl. Pak podlijeme do poloviny vodou a dusíme do poloměkka. Zahustíme kyselou smetanou s rozmíchanou moukou, povaříme a… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ SE SMETANOU I

1 kg brambor, 0,25 l sladké smetany, 120 g cibule, 80 g sádla, 40 g polohrubé mouky, 1 lžička sladké papriky, vývar z kostí a zeleniny, sůl

 

Na sádle zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme papriku a oloupané syrové brambory nakrájené na kostky. Směs osolíme, zalijeme vývarem z … Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ SE SKOPOVÝM MASEM

1 kg brambor, 500 g skopového masa, 30 g tuku, 1 cibule, sůl

 

Skopové maso rozkrájíme na kostky, osolíme a asi hodinu dusíme na tuku s cibulí. Během dušení podléváme maso horkou vodou. K podušenému masu přidáme syrové oloupané brambory, rozkrájené na drobné kostky nebo na tenké… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ S RAJČATY

1 kg brambor, 3 rajčata, hrst malých cibulek, 80 g slaniny, 1 lžička hladké mouky, sůl, petrželová nať

 

Slaninu rozkrájíme na kostičky a roztavíme. Oloupané cibulky na slanině mírně osmažíme, přidáme oloupané a na větší kostky rozkrájené brambory a rozkrájená rajčata. Směs osolíme a dusíme bez podlití, neboť rajčata… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ S OCTEM

1 kg brambor, 120 g másla, 2 cibule, 1 lžička octa, pepř, sůl

 

Menší syrové brambory oloupeme a necháme celé, použijeme-li větší, rozkrájíme je na hranolky. Dáme do vymaštěného kastrolu, proložíme plátky cibule, osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou a octem, aby byly jen zpola potopeny. Dusíme do měkka,… Celý článek