BRAMBORY DUŠENÉ NA VÍNĚ
800 g brambor, 100 g anglické slaniny, 0,25 l vody nebo vývaru z kostky, 0,1 l bílého vína, 50 g másla nebo sádla, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, špetka pepře, sůl, petrželová nať
Slaninu rozkrájíme, přidáme tuk a osmažíme ji do světle žluta; škvarečky vidličkou vyjmeme. Do… Celý článek
BRAMBORY DUŠENÉ S UZENÝM MASEM
700 g brambor, 100 g uzeného masa, 0,1 l vody, 50 g sádla, 1 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, pepř, sůl, 2 lžíce osmažené strouhané housky
Hrubě rozkrájenou cibuli osmažíme na tuku v zapékací míse. Přidáme oloupané syrové brambory rozkrájené na plátky a přimícháme vařené, drobně rozkrájené maso.… Celý článek
BRAMBORY DUŠENÉ SE SKOPOVÝM MASEM
1 kg brambor, 500 g skopového masa, 30 g tuku, 1 cibule, sůl
Skopové maso rozkrájíme na kostky, osolíme a asi hodinu dusíme na tuku s cibulí. Během dušení podléváme maso horkou vodou. K podušenému masu přidáme syrové oloupané brambory, rozkrájené na drobné kostky nebo na tenké… Celý článek
BRAMBORY DUŠENÉ S RAJČATY
1 kg brambor, 3 rajčata, hrst malých cibulek, 80 g slaniny, 1 lžička hladké mouky, sůl, petrželová nať
Slaninu rozkrájíme na kostičky a roztavíme. Oloupané cibulky na slanině mírně osmažíme, přidáme oloupané a na větší kostky rozkrájené brambory a rozkrájená rajčata. Směs osolíme a dusíme bez podlití, neboť rajčata… Celý článek
BRAMBORY DUŠENÉ S OCTEM
1 kg brambor, 120 g másla, 2 cibule, 1 lžička octa, pepř, sůl
Menší syrové brambory oloupeme a necháme celé, použijeme-li větší, rozkrájíme je na hranolky. Dáme do vymaštěného kastrolu, proložíme plátky cibule, osolíme, opepříme a zalijeme horkou vodou a octem, aby byly jen zpola potopeny. Dusíme do měkka,… Celý článek