Brambory jako příloha i hlavní jídlo

BRAMBORY DUŠENÉ V MLÉČNÉ OMÁČCE

1 kg brambor, sůl, kmín, 100 g másla, 50 g hladké mouky, 100 g uzeného masa, 1 šálek mléka, 1 šálek sladké smetany, 1 – 2 žloutky, 1 lžička octa, petrželová nať

 

Oloupané brambory uvaříme se solí a kmínem do poloměkka a odcedíme. Z másla a mouky připravíme… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ S KAPUSTOU II

500 g brambor, 1 větší hlávku kapusty, 100 g tuku, 1 cibule, 1lžíce hladké mouky, pepř, sůl, voda nebo vývar z masa

 

Na tuku osmažíme rozkrájenou cibuli, přidáme k ní rozkrájenou kapustu, podlijeme horkou vodou nebo vývarem (ze skopového, uzeného nebo vepřového masa) a dusíme skoro do… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ V HOVĚZÍ POLÉVCE

1 kg brambor, 0,5 l hovězí polévky, 100 g tuku, 2 cibule, 2 lžíce sekané petrželové natě

 

Syrové oloupané brambory nakrájíme na tlustší plátky, osolíme a promícháme s jemně usekanou petrželovou natí a smaženou cibulkou. Dáme do vymaštěného kastrolu, podlijeme hovězí polévkou a dusíme pod poklicí na plotně… Celý článek

BRAMBORY DUŠENÉ PO CIKÁNSKU

1 kg brambor, 100 g sádla, špetka sladké papriky, 2 cibule, 1 šálek kyselé smetany, pepř, sůl

 

Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky, podlijeme osolenou vodou, přidáme kousek tuku a dusíme do měkka. Na ostatním tuku zpěníme cibuli nakrájenou na plátky, přidáme trochu papriky, dušené brambory a nakonec vše zalijeme smetanou.

 

BRAMBORY DUŠENÉ S CIBULÍ

1 kg brambor, 50 g másla, 1 cibule, tymián, bobkový list, petrželka, pepř, sůl

 

Cibuli nakrájenou na kolečka usmažíme do zlatova na másle, přidáme oloupané a na kostky nakrájené syrové brambory, sůl a koření. Směs podlijeme do poloviny vodou. Brambory dusíme pod pokličkou do měkka. V hotovém pokrmu… Celý článek

BRAMBORY S HŘÍBKY

750 g brambor, 200 g zeleného hrášku, 200 g čerstvých očištěných hříbků, 100 g šunky, 80 g másla, 1 šálek sladké smetany, 1 lžička hladké mouky, kmín, sůl

 

Syrové oloupané brambory rozkrájíme na čtvrtky nebo z větších brambor vykrájíme tvořítkem kuličky, podlijeme osolenou vodou, přidáme kmín a dusíme… Celý článek

BRAMBORY S VEJCI

700 g másla, 60 g másla, 30 g sýra, 4 vejce, pažitka, sůl

 

Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Odcedíme a horké oloupeme. Velké brambory nakrájíme na menší kousky nebo na čtvrtky. Potom je osolíme, dáme do pekáče s máslem a na mírném teple necháme dojít. Pak přidáme… Celý článek

BRAMBORY SE SLANINOU

1 kg brambor, 320 g slaniny, 200 g pórku, 1 lžička oleje, 120 g cibule, vývar z kostí, 0,125 smetany, sůl

 

Drobně pokrájenou cibuli a bílou část pórku zpěníme na oleji, přidáme slaninu nakrájenou na drobné kostky a necháme roztavit. Pak přidáme oloupané brambory nakrájené na plátky, osolené… Celý článek

BRAMBORY NA SMETANĚ

800 g brambor, 200 g smetany, petrželová nať nebo kopr, sůl

 

Syrové oloupané a na plátky rozkrájené brambory osolíme, podlijeme smetanou a pod poklicí dusíme. Když jsou brambory měkké, má být všechna smetana vydušena. Na talíři ozdobíme upravené brambory petrželovou natí nebo koprem.

 

BRAMBORY ZAHRADNICKÉ

1 kg brambor, 250 g slaniny, 250 g zeleného hrášku, 200 g květáku, 150 g mrkve, 100 g sádla, 100 g cibule, 0,1 l mléka, zelená petrželka, 3 vejce, mletý pepř, sůl

 

Ve slupce uvařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Očištěnou zeleninu uvaříme do měkka. Mrkev nakrájíme na kostičky,… Celý článek