Brambory jako příloha i hlavní jídlo

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY PAŘENÉ

750 g čerstvě uvařených brambor, 250 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 50 g tuku, 0,25 l mléka

Na posypání: 100 g tvrdého tvarohu nebo mletého máku, 80 g másla nebo sádla, podle chuti cukr

 

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, scedíme, vysypeme na vál a ještě horké rozmělníme… Celý článek

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY ZAPEČENÉ SE SÝREM

500 g brambor, 150 g hrubé mouky, 0,25 l sladké smetany, 100 g strouhaného sýra, 3 vejce, 2 lžíce krupice, tuk na smažení, sůl

 

Vařené brambory prolisujeme, přidáme sůl, mouku a krupici, rozšlehaná 2 vejce a zpracujeme pevné těsto. Utvoříme z něho váleček asi 3 cm v … Celý článek

BRAMBOROVÉ NOKY SMAŽENÉ

500 g vařených brambor, 80 g másla, 40 g tvrdého sýra, 3 vejce, 1šálek vody, 3 lžíce hrubé mouky, pepř, sůl

Na smažení: 100 g sádla nebo ztuženého tuku

 

Uvařené studené brambory oloupeme a jemně rozstrouháme. Do hrnku dáme vodu, máslo, rozmícháme s moukou, přistavíme na oheň a… Celý článek

BRAMBOROVÉ NOKY ZE SYROVÝCH A VAŘENÝCH BRAMBOR II

200 g syrových brambor, 150 g vařených brambor, 2 vejce, 250 g hrubé mouky, 0,1 l mléka, ½ malé cibule, sůl

 

Do mixéru dáme celá vejce (bez skořápky), mléko a postupně přidáváme rozkrájené syrové a pak vařené brambory a zcela malý kousek cibule. Vzniklou kaši zahustíme moukou a osolíme.… Celý článek

BRAMBOROVÉ NOKY ZE SYROVÝCH A VAŘENÝCH BRAMBOR I

800 g brambor, 200 g hrubé mouky, 1 – 2 vejce, sůl, 5 lžic mléka

 

Polovinu brambor uvaříme a studené rozstrouháme. Syrové brambory oloupeme, jemně rozstrouháme, vodu vymačkáme a brambory polijeme horkým mlékem, aby neztmavly. Přebytečné mléko pak odlijeme, oboje brambory smícháme, přidáme sůl, vejce a přimícháme podle potřeby… Celý článek

BRAMBOROVÉ NUDLE

500 g vařených brambor, sůl, hrubá mouka podle potřeby, 60 g másla, strouhaná houska

 

Horké brambory prolisujeme, osolíme, a zpracujeme s moukou na tužší těsto jako na bramborové knedlíky. Pak rozválíme na placku a rozkrájíme na širší nudle. Zavaříme je do vroucí slané vody a vaříme asi 10… Celý článek

BRAMBOROVÉ NOČKY V PIKANTNÍ OMÁČCE

500 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, 30 g másla, sůl, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra na posypání

Na omáčku: 200 g trvanlivého salámu, 2 lžíce oleje, 1 malá cibule, 50 g čerstvých hub (žampionů), paprika, pepř, sůl, 4 lžíce rajčatového protlaku, trochu hovězího vývaru

 

Uvařené brambory… Celý článek

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ SMAŽENÝMI HOUBAMI

750 g uvařených brambor, 230 g hrubé mouky, sůl, 2 vejce, 30 g tuku

Na náplň: 300 g syrových hub, 1 lžička tuku, 1 menší cibule, 2 vejce, kmín, sůl

Na omaštění: cibulka osmažená na sádle

 

Studené brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim sůl, mouku, rozšlehaná vejce, rozpuštěný… Celý článek

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ ŠKVARKY

800 g uvařených brambor, 250 g hrubé mouky, sůl, 2 vejce, 30 g tuku

Na náplň: 200 g škvarků, 1 lžička tuku, 1 menší cibule, trochu strouhané housky

 

Studené brambory rozstrouháme, přidáme k nim sůl, mouku, rozpuštěný tuk a vejci zaděláme těsto. Rozválíme je, rozkrájíme na čtverce a… Celý článek

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ UZENÝM MASEM

750 g vařených brambor, 350 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, ¼  balíčku kypřícího prášku

Nádivka: 250 g vařeného uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 lžíce strouhané housky

Na polití: 3 lžíce strouhané housky, 100 g sádla

 

Studené brambory rozstrouháme, osolíme, smícháme s moukou, kypřícím práškem, přidáme… Celý článek