Krajová jídla z brambor

ŠMORN

200 g brambor, 250 g hrubé mouky a krupice, sůl, sádlo

 

Uvařené oloupané a rozstrouhané brambory posypeme moukou s krupicí, osolíme a směs promneme, až se utvoří žmolky. Pak přimícháme ještě 2 lžíce nasucho opražené krupice. Směs dáme do vymaštěného pekáče, za stálého míchání prohřejeme, polijeme rozpuštěným sádlem… Celý článek

SYRNIKY

4 – 5 větších kulatých brambor, 60 g uzeného sýra, 40 g másla, 1vejce, 0,1 l smetany, sůl, sladká paprika, petrželová nať, tuk nebo máslo na vymaštění misky

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Pak brambory asi v jedné třetině seřízneme a vnitřek hlíz opatrně vydlabeme.… Celý článek

SLOVENSKÉ HALUŠKY S BRYNZOU

1 kg brambor, 220 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, 120 g slaniny, 250 g brynzy, pažitka

 

Oloupané syrové brambory rozstrouháme, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce, mouku a umícháme hladké těsto. Na zvlhčené prkénko dáme vrstvu těsta a nožem oddělujeme tenké podlouhlé kousky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a… Celý článek

MELECHOVSKÉ OMELETY

500 g brambor, 150 g celeru, 3 vejce, 0,2 l mléka, 80 g hrubé mouky, 2 stroužky česneku, sůl, kečup, tuk na pečení

 

Oloupané syrové brambory a celer rozstrouháme, přidáme vejce rozšlehaná s mlékem, sůl, mouku, prolisovaný česnek, a vše dobře promícháme. Na horkém tuku v pánvi… Celý článek

ROSOLKY

500 g brambor, 40 g másla, 3 vejce, hladká mouka podle potřeby, sůl, libovolná náplň, 1 bílek, strouhaná houska na obalení, tuk na plech

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozstrouháme. Přidáme k nim máslo, sůl, 2 rozšlehaná vejce, podle potřeby mouku a vypracujeme tužší těsto. Rozválíme je… Celý článek

PRAŽSKÁ PAŠTIKA

500 g brambor, 150 g másla, 3 vejce, trochu kyselé smetany, sůl, tuk do formiček

 

Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě a rozstrouháme je. Přidáme máslo a umícháme jemnou kaši. Pak do kaše vmícháme kyselou smetanu, rozšlehané žloutky a nakonec sníh z bílků. Podle potřeby přisolíme. Hmotu… Celý článek

PRAŽSKÉ KARBANÁTKY

1 kg brambor, 300 g vařeného vepřového masa, 2 žemle, šálek mléka, 100 g slaniny, 1 cibule, strouhaná houska, sůl, pepř, tuk na pečení

 

Syrové brambory oloupeme a necháme stát ve studené vodě. Maso umeleme s žemlemi namočenými v mléce, přidáme strouhanou housku, směs osolíme, opepříme a… Celý článek

PRAŽSKÉ BRAMBORY

1 kg brambor, 250 g uzeného masa, 100 g tuku, 5 vajec, 2 cibule, sůl, pepř

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na plátky. Přidáme k nim cibuli osmaženou na části tuku, uvařené a rozkrájené maso, směs promícháme a zapečeme na tuku v pekáči. Zapečené brambory… Celý článek

PRKŠÍŠ

1,5 kg brambor, 100 g másla, 4 vejce, 2 krabičky játrové paštiky, sůl

 

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a rozkrájíme na plátky. Pekáč vymastíme máslem, dáme do něho vrstvu brambor, osolíme a pokryjeme vrstvou rozetřené paštiky. Paštiku pokryjeme druhou vrstvou bramborových plátků, osolíme a vše zalijeme rozkvedlanými vejci. V… Celý článek

PÍSKORKY

500 g brambor, 200 g hladké mouky, 30 g másla, sůl, 2 vejce, tuk na smažení, moučkový cukr na posypání

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Přidáme máslo, rozšlehaná vejce, sůl, prosátou mouku a vypracujeme těsto. Rozválíme je na placku, posypeme moukou a v půli placku přeložíme… Celý článek