BRAMBROVÝ SALÁT SE ŽAMPIONY A VÍNEM
800 g brambor, 100 g žampionů, 1 šálek hovězího vývaru, 4 vejce uvařená na tvrdo, 1 jablko, 1 cibule, pepř, sůl
Na majonézu: 2 vejce uvařená na tvrdo, 0,1 l oleje, 4 lžíce bílého vína, 1 lžička hořčice, petrželová nať, sůl, cukr
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme, rozkrájíme na plátky, uvaříme v hovězím vývaru a okapané přidáme k bramborám. Lehce přimícháme 4 vejce a 2 zbylé bílky rozkrájená na kolečka. Směs zalijeme vývarem, v němž jsme vařili žampiony a necháme vsáknout. Zbylé 2 žloutky vařených vajec utřeme, osolíme a za stálého míchání přikapáváme olej. Do utřené hmoty přidáme špetku cukru, jemně usekanou cibuli, oloupané a rozstrouhané jablko, hořčici a bílé víno. Majonézou přelijeme připravený salát a na povrchu jej ozdobíme snítkami petrželové natě. Podáváme vychlazený.