BRAMBORY OPEČENÉ (ŠŤOUCHANÉ)
1 kg brambor, 1 cibule, tuk, kmín, sůl
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme je, rozmačkáme a promícháme s kmínem a solí. Dáme je do vymaštěné pánve a v troubě opečeme.
Chceme-li jen prosté šťouchané brambory, přidáme k nim osmaženou cibulku, prohřejeme je a před… Celý článek
BRAMBORY OPEČENÉ S CIBULÍ
1 kg brambor, 250 g cibule, olej, sůl, petrželová nať
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu slijeme, brambory necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na plátky, podusíme na rozehřátém oleji a přidáme k ní plátky brambor. Brambory osolíme, promícháme a opečeme… Celý článek
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S KAPUSTOU A VEPŘOVÝM BŮČKEM
750 g brambor, 250 g kapusty, 250 g vepřového bůčku, 80 g tuku, 40 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, majoránka, 1 větší cibule, pepř, sůl
Vepřový bůček rozkrájíme na kostky, podlijeme osolenou vodou a vaříme do měkka. Do většího kastrolu dáme polovinu tuku, osmažíme na něm cibuli rozkrájenou… Celý článek
BRAMBOROVÝ GULÁŠ IV
500 g brambor, 250 g vuřtů, 80 g sádla, 1 cibule, sladká paprika, stroužek česneku, majoránka, 1 lžička hladké mouky, pepř, kmín, sůl, 2 lžíce rajčatového protlaku
Drobně rozkrájenou cibuli osmažíme na polovině tuku dozlatova, přidáme koření, jemně rozkrájený česnek, vuřty rozkrájené na kolečka a opečeme je. Pak přidáme… Celý článek
BRAMBOROVÝ GULÁŠ I
1 kg brambor, 250 g uzeniny, 50 g sádla, 2 cibule, sladká paprika, kmín, hladká mouka, majoránka, sůl, pepř
Oloupané drobně rozkrájené cibule osmažíme na sádle, přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, sůl a koření. Podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme téměř do měkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou v … Celý článek
BRAMBORY DUŠENÉ VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
1 kg brambor, 250 g salámu nebo zbytek pečeně, 70 g tuku (nejlépe sádlo), sůl, petrželová nať
Oloupané syrové brambory rozkrájíme na plátky a skládáme po vrstvách do vymaštěné nádoby. Každou vrstvu osolíme, posypeme sekaným salámem nebo masem, přidáme kousky tuku a petrželovou nať. Poslední vrstvu (brambory) pokropíme tukem.… Celý článek
BRAMBORY DUŠENÉ SE ZELENINOU A RÝŽÍ
500 g brambor, 100 g rýže, 100 g tuku nebo másla, 80 g zeleného hrášku, 2 rajčata, ¼ bulvy celeru, 0,5 l hovězího vývaru, pepř, sůl
Zeleninu očistíme, brambory oloupeme, vše omyjeme a rozkrájíme na plátky. Rýži vypereme a uvaříme v osolené vodě téměř do měkka. Do vymaštěné… Celý článek
BRAMBORY DUŠENÉ SE ZELENINOU
1 kg brambor, 250 g zeleného hrášku, 250 g karotky, 2 cibule, 80 g slaniny, sůl, pepř, petrželová nať
Slaninu rozkrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme a osmažíme na ní hrubě rozkrájenou cibuli a očištěnou karotku rozkrájenou na kostky. (Slanina nesmí zhnědnout.) Potom přidáme oloupané syrové brambory rozkrájené… Celý článek