BRAMBOROVÁ POLÉVKA S UZENINOU
400 g brambor, 1,2 l vody, sůl, kmín, 100 g sterilovaného hrášku, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, 100 g uzeniny (párek, salám), 2 – 3 stroužky česneku, pepř, sůl, majoránka, 0,1 l mléka
Brambory oloupeme, zalijeme osolenou vodou, přidáme kmín a uvaříme je do měkka. Pak je… Celý článek
GULÁŠOVÁ POLÉVKA II
500 g brambor, 1,5 l vody (s masoxem) nebo vývaru z kostí, 200 g uzené klobásy nebo hovězího masa z konzervy, 80 g sádla, 40 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 středně velká cibule, 1 lžička sladké papriky, kmín, pepř, sůl, majoránka
Na polovině tuku osmažíme… Celý článek
GULÁŠOVÁ POLÉVKA I
750 g brambor, 1,5 l hovězího vývaru, 150 g hovězího masa, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 1 středně velká cibule, 1 lžička sladké papriky, sůl, pepř, podle chuti polévkové koření
Na tuku zpěníme drobně rozkrájenou cibuli, přidáme maso rozkrájené na malé kostky, opepříme je,… Celý článek
BRAMBOROVÁ POLÉVKA S JÁTRY II
300 g brambor, 200 g vepřových nebo telecích jater, 100 g kořenové zeleniny, 1,5 l vody, 60 g másla, 30 g hladké mouky, 1 menší cibule, pepř, sůl, petrželová nať
Vložka: žemle rozkrájená na kostičky a osmažená na 30 g tuku
Odblaněná játra umeleme a podusíme na cibuli osmažené… Celý článek
BRAMBOROVÁ POLÉVKA S JÁTRY I
220 g vařených brambor, 50 g jater, 100 g čerstvých hub (nebo 5 g sušených, povařených v mléce), 80 g kořenové zeleniny, 20 g cibule, 1,5 l vody, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 0,1 l mléka, 1 čerstvý žloutek, pepř, sůl, petrželová nať
Na 30 g… Celý článek
BRAMBOROVÁ POLÉVKA S RYBÍM FILÉ
200 g brambor, 75 g rybího filé, 0,5 l vody, 10 g slaniny, 1 lžíce tuku, 1 středně velká cibule, ¼ bulvy celeru, ½ zelené papriky, ¼ citronu, sůl, pepř, 0,2 l mléka
Rybí filé rozkrájíme na drobno, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Cibuli, papriku, celer a brambory rozkrájíme… Celý článek
BRAMBOROVÁ POLÉVKA KRÉMOVÁ
500 g brambor, 1,5 l vody, 500 g telecích kostí, 200 g zeleniny (květák, celer, petržel, pór), sůl, muškátový oříšek, 6 lžic mléka, 1 čerstvý žloutek, 50 g másla, petrželová nať
Vložka: osmažené žemle
Telecí kosti zalijeme studenou vodou a několik hodin vaříme. Vývar scedíme, přidáme do něho očištěnou… Celý článek
BRAMBOROVÁ POLÉVKA S RÝŽÍ
250 g brambor, 1,5 l vývaru z masa, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 3 lžíce pokrájené kořenové zeleniny, 2 lžíce rýže, několik plátků čerstvých nebo sušených hub, pepř, sůl, petrželová nať
Oloupané a rozkrájené brambory dáme vařit společně se zeleninou a houbami do vývaru z … Celý článek