Polévky z brambor

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S KOPREM

400 g brambor, 1 l vody, sůl, 0,2 l kysaného mléka, 1 lžička hladké mouky, trochu čerstvých nebo sušených hub, svazek čerstvého kopru, kmín, sůl

 

Oškrábané brambory rozkrájíme a dáme vařit do slané vody s kmínem a houbami. (Použijeme-li sušené houby, předem je namočíme do studené vody nebo… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S PÓREM

500 g brambor, 1,5 l vody, 3 póry, 50 g másla nebo tuku, sůl, petrželová nať, 1 čerstvý žloutek a 3 lžíce mléka

 

Brambory oloupeme, rozkrájíme, zalijeme osolenou vodou, přidáme k nim omyté a rozkrájené zelené části póru a uvaříme do měkka. Mezitím drobně rozkrájíme očištěné a dobře… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S KAPUSTOU

500 g brambor, ½ hlávky čerstvé kapusty (nebo malá krabice kapusty zmrazené), 1,5 l vody nebo vývaru z kostí, 50 g slaniny, 50 g cibule, 30 g sádla, 30 g hladké mouky, 1 stroužek česneku, pepř, sůl

 

Oloupané brambory rozkrájíme na kostky, zalijeme osolenou vodou nebo vývarem a… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S HRACHEM

300 g brambor, 1,5 l vody nebo vývaru z bujónu, 150 g hrachu, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 1 malá cibule, majoránka, pepř, sůl, podle chuti česnek

 

Přebraný a omytý hrách namočíme přes noc do studené vody, druhý den jej v téže vodě uvaříme a… Celý článek

BRAMBOROVÁ ČESNEČKA

500 g brambor, 100 g celeru, 1,5 l vody, sůl, 80 g sádla (možno-li husího), 4 stroužky česneku, pepř, 2 tenké krajíce tmavého chleba, petrželová nať nebo pažitka

 

Oškrábané a rozpůlené brambory a omytý rozkrájený celer zalijeme mírně osolenou vařící vodou a uvaříme do měkka. Pak vše prolisujeme nebo… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S CELEREM II

100 g vařených brambor nebo zbytek bramborové kaše, 100 g celeru, 1 malá cibule, 30 g másla, 40 g polohrubé mouky, 1 čerstvý žloutek, 0,1 l mléka, pepř, sůl, petrželová nať

 

Očištěný a omytý celer rozkrájíme na nudličky nebo nastrouháme vodou a uvaříme do měkka. Přidáme uvařené brambory nebo… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S CELEREM I

250 g brambor, 250 g celeru, 50 g cibule, 30 g másla, 1,5 l vody s masoxem nebo slabšího vývaru, 2 žampiony, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, petrželová nať

Vložka: 1 žemle, 30 g tuku

 

Oloupanou cibuli drobně rozsekáme, osmažíme na másle, přidáme očištěný a na drobné kousky… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S CIBULÍ A PAPRIKOU

400 g brambor, 1 l vody, 0,5 l kyselé smetany, 200 g cibule, 100 g sádla, 40 g polohrubé mouky, sladká paprika, sůl

 

Drobně rozkrájenou cibuli osmažíme na sádle, zaprášíme paprikou, přidáme oloupané a na menší kostky nakrájené brambory a v cibulovém základu je osmažíme do zlatova. Pak… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA ZE STROUHANÝCH BRAMBOR II

200 g syrových brambor, 1,5 l vody nebo vývaru (z kostí nebo z bujónu), 200 g zeleniny (pór, celer, mrkev, brukev – podle sezóny), 30 g másla, sůl, pepř, pažitka, libeček nebo petrželová nať

 

Očištěnou a omytou zeleninu rozkrájíme, uvaříme v osolené vodě a prolisujeme. Do vývaru… Celý článek

BRAMBOROVÁ POLÉVKA ZE STROUHANÝCH BRAMBOR I

500 g syrových brambor, 1,5 l vody, 100 g kořenové zeleniny, 40 g másla nebo tuku, 1 lžíce sušeného droždí, sůl, petrželová nať

 

Rozkrájenou kořenovou zeleninu zalijeme osolenou vodou, uvaříme do měkka a společně s vývarem prolisujeme nebo rozmixujeme. Brambory oškrábeme, rozstrouháme, smísíme s menším množstvím prochladlého… Celý článek