Brambory v cizích kuchyních

BRAMBOROVÝ SALÁT

750 g brambor, 5 vajec, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 0,2 l sladké smetany, 1 cibule, ocet, cukr, sůl

 

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Vychladlé rozkrájíme na plátky. Vejce uvaříme natvrdo a rovněž rozkrájíme na plátky. Ze 30 g másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme… Celý článek

BRAMBOROVÉ PALAČINKY

250 g brambor, 0,5 l mléka, 2 vejce, 50 g polohrubé mouky, špetka soli, tuk na pečení, marmeláda, skořicový cukr

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a jemně rozstrouháme. Přidáme k nim rozšlehané žloutky, sůl, mléko, mouku a vymícháme řídké těsto, do kterého nakonec přidáme tuhý sníh z … Celý článek

ČTYŘBAREVNÁ BRAMBOROVÁ KAŠE

1 kg brambor, 0,2 l mléka, 4 rajčata, 2 žloutky, 4 lžíce zmrazeného podušeného špenátu, 4 vejce, pepř, sůl, tuk na pekáč

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Přidáme sůl, mléko, máslo a vyšleháme hladkou kaši, kterou rozdělíme na 4 díly. Do jednoho dílu vmícháme upravený špenát, do… Celý článek

BRAMBOROVÝ PUDINK S HROZINKAMI

500 g brambor, 2 vejce, 70 g moučkového cukru, sůl, 50 g hrubé mouky, 40 g škrobové moučky, 50 g hrozinek, citronová kůra, 100 g másla, strouhaná houska, hrst ořechových jader, cukr na posypání

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prochladlé jemně nastrouháme. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme… Celý článek

BRAMBORY ZAPEČENÉ S RYBÍM FILÉ

1 kg brambor, 400 g rybího filé, 80 g tuku, 1cibule, 2 žloutky, 0,2 l sladké smetany, ocet, strouhaná houska, sůl

 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na plátky. Filé vykostíme a rozkrájíme na kousky. Na části tuku osmažíme drobně rozkrájenou cibuli, přidáme k ní připravené filé,… Celý článek

BRAMBORY S RAJČATY

1 kg brambor, 500 g rajčat, 2 cibule, 50 g másla, 0,5 l vývaru, sůl, pepř, petrželová nať

 

Cibuli drobně rozkrájíme, podusíme na másle, přidáme rozkrájená rajčata, vývar z masa, sůl a pepř. Brambory povaříme 10 minut ve slupce, oloupeme je, rozkrájíme na tlustší plátky a přidáme k… Celý článek

BRAMBORY S VEPŘOVÝM MASEM A KAPUSTOU

1 kg brambor, 250 g vepřového masa, 1 cibule, 1 menší hlávka kapusty (nebo kapusta zmrazená), petrželová nať, sůl

 

Maso rozkrájíme na malé kostky, zalijeme 0,5 l osolené vody, přidáme cibuli rozkrájenou na plátky a vaříme, až je maso téměř měkké. Pak k němu přidáme oloupané syrové brambory… Celý článek

DURYŇSKÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

600 g brambor, 80 g másla, 2 žemle, 30 g tuku, sůl, 100 g škrobové moučky

 

Polovinu brambor oloupeme, uvaříme a rozstrouháme. Přidáme druhou polovinu syrových oloupaných a rozstrouhaných brambor (vodu z nich vymačkáme), sůl, škrobovou moučku a podle potřeby prochladlou vodu z vařených brambor. Vypracujeme těsto,… Celý článek

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY ZE SYROVÝCH BRAMBOR

1,5 kg brambor, 0,5 l mléka, 130 g krupice, sůl, 30 g tuku, strouhaná houska podle potřeby, 200 g salámu, sádlo na omaštění, dušené nebo vařené zelí

 

Syrové brambory oloupeme, rozstrouháme, dáme do utěrky a přebytečnou vodu vymačkáme. Z mléka a krupice uvaříme hustou kaši, osolíme ji a… Celý článek

SMAŽENÁ BRAMBOROVÁ KAŠE S VEJCI

750 g brambor, 3 vejce, 30 g másla, sůl, pepř, olej nebo tuk na smažení

 

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Jemně je nastrouháme a na mírném teple promícháme s máslem, pepřem, solí a žloutky. Pak přidáme sníh z bílků a kaši řádně promícháme, až prošleháme. Lžící… Celý článek